Books & monographs

2021

2020

 • Domènech, R., Lepeshkin, E., Mutke, S., Piqué, M., Tracy, E. 2020. Pine nuts in Primorsky Province: Challenges and Opportunities. Forest Science and Technology Centre of Catalonia (CTFC) and WWF Russia. 36 pp.

2019

 • Piqué, M. 2019. Actuem! Boscos. In: Castell, C., Terrades, J. (coord.). Som natura: el repte de l’antropocè. Pp 144-146.

2018

 • Piqué, M., Laina, R., Vericat, P., Beltrán, M., Busquets, E., Tolosana, E. 2018. Spain. In: Unrau, A., Becker, G., Spinelli, R., Lazdina, D., Magagnotti, N., Nicolescu, VN., Buckley, P., Bartlett, D., Kofman, PD. (eds). Coppice Forests in Europe. Freiburg i. Br., Germany. Albert Ludwig University of Freiburg. Pp 331-336.
 • Nicolescu, VN., Carvalho, J., Hochbichler, E., Bruckman, VJ., Piqué, M., Hernea, C., Viana, H., Stochlova, P., Ertekin, M., Dodan, M., Dubravac, T., Vandekerkhove, K., Kofman, PD., Rossney, D., Unrau, A. 2018. Silvicultural guidelines for European coppice forests. In: Unrau, A., Becker, G., Spinelli, R., Lazdina, D., Magagnotti, N., Nicolescu, VN., Buckley, P., Bartlett, D., Kofman, PD. (eds). Coppice Forests in Europe. Freiburg i. Br., Germany. Albert Ludwig University of Freiburg. Pp 46-62.

2017

 • Nicolescu, V.-N., Carvalho, J., Hochbichler, E., Bruckman, V., Piqué-Nicolau, M., Hernea, C., Viana, H., Štochlová, P., Ertekin, M., Tijardovic, M., Dubravac, T., Vandekerkhove, K., Kofman, P.D., Rossney, D., Unrau, A. 2017. Silvicultural guidelines for European coppice forests. COST Action FP1301 Reports. Freiburg, Germany: Albert Ludwig University of Freiburg. 32 pp.

2016

2015

2014

 • Beltrán, M.; Piqué, M.; Vericat, P.; Martín-Alcón, S.; Coll, L.; Cervera, T. 2014. Boscos de pi negre. Tipologies i models de gestió. Generalitat de Catalunya. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural – Centre de la Propietat Forestal, Barcelona. 32 p.
 • Tusell, J. M. i Vericat, P. (eds.) 2014. XXXI Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera. Consorci Forestal de Catalunya. Santa Coloma de Farners. 98 p.
 • Gonin, P. (Coord.), Larrieu, L., Coello, J., Marty, P., Lestrade, M., Becquey, J., Claessens, H. 2014. Autoecología de las frondosas nobles. Institut pour le Développement Forestier. París. 64 pp [ESP] [ENG] [FRA]

2013

 • Allard, G., Berrahmouni, N., Besacier, C., Boglio, D., Briens, M., Brizay, A., Camia, A., Colletti, L., Conigliaro, M., D’Annunzio, R., Ducci, F., Duclercq, M., Dupuy, JL., Fady, B., Fages, B., Garavaglia, V., Gauthier, M., Giraud, JP., Huc, R., González-Martínez, SC., Gouriveau, F., Gracia, C., Lefèvre, F., Mavsar, R., Michel, E., Milano, M., Moore, B., Mutke, S., Muys, B., Numa, C., Palahi, M., Piazzetta, R., Piqué, M., Plana, E., Rego, F., Rigolot, E., Salbitano, F., Sanesi, G., San-Miguel-Ayanz, J., Sebastià, MT., Solano, D., Valdebarrano, M., Vayrand, R., Vendramin, GG.. 2013. State of Mediterranean Forests 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome. 183 p.
 • Coello, J., Becquey, J., Gonin, P., Ortisset, JP., Desombre, V., Baiges, T., Piqué, M. 2013. Frondoses productores de fusta de qualitat: ecologia i silvicultura d’espècies per a l’àmbit pirinenc i regions limítrofes. Fitxes Tècniques V: Espècies i silvicultura. Centre de la Propietat Forestal, Departament de Medi Ambient i Habitatge, Generalitat de Catalunya, Barcelona. 60 p. [CatalàEspañolFrançaisEnglish]
 • Vericat, P., Piqué, M., Beltrán, M., Obon, B. 2013. Opcions de gestió del castanyer i models silvícoles per al context actual. In: Vericat, P; Navarro, P; Correal, E; Castaño, C; Piqué, M; Beltrán, M; Obón, B; Rodríguez, J; Colinas,C; García, M; Argemí, J i Rovira, J. El castanyer a Catalunya. Manual de gestió, conservació i valorització. Diputació de Barcelona i Obra Social “la Caixa”. Pp: 33-64.

2012

 • Bravo, F., Álvarez-González, J.G., del Río, M., Barrio-anta, M., Bonet, J.A., Bravo-Oviedo, A., Calama, R, Castedo-dorado, F., Crecente-Campo, F., Condés, S., Diéguez-Aranda, U., González-Martínez, S.C., Lizarralde, I., Nanos, N., Madrigal, A., Martínez-Millán, F.J., Montero, G., Ordóñez, C., Palahí, M., Piqué, M., Rodríguez, F., Rodríguez-Soalleiro, R., Rojo, A., Ruiz-Peinado, R., Sánchez-González, M.O., Trasobares, A., Vázquez-Piqué, J. 2012. Growth and yield models in Spain: historical overview, contemporary examples and perspectives. Ed. Instituto Universitario de investigación en Gestión Forestal sostenible (Universidad de Valladolid-INIA) y Unidad de Gestión Forestal Sostenible (Universidad de Santiago de Compostela). ISBN: 978-84-615-7145-1, DL: p-35-2012. 72 p.

2011

 • Alía, R., Bonet, F.J., Cortina, J., Díaz, F., Gómez, A., Navarro R.M., Piqué, M., Rojo, A., Ruíz P., Ruíz, M., Vericat, P., Zamora, R.J. 2011. Los bosques en España. In: Jiménez, L.M. (ed). Sostenibilidad en España 2011. Pp. 347-351. Mundi-Prensa. Madrid.

2010

2009

2008

2007

2006

 • González, J.M., Piqué, M., Vericat, P. 2006. Manual de ordenación por rodales. Gestión multifuncional de los espacios forestales. Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Solsona. 205 p. [Disponible la segunda edición].
 • Rodríguez, J. i col.(Piqué, M., Bjorheden, R., Miviere, J.M., Sanz, F., Piñeiro, G., Juanati, C.). 2005. Aprofitament i desembosc de biomassa forestal. Sistemes i tècniques de desembosc, vol. 3. Centre de la Propietat Forestal, Departament de Medi Ambient, Generalitat de Catalunya. Barcelona. 187 p.
 • Saura, S., Piqué, M. 2006. Forests and forest sector in Catalonia. In: Estany, J. (ed). Agriculture and Agri-food Production in Perspective: Profile of the Sector in Catalonia [cd-rom]. Universitat de Lleida. ISBN 84-8409-207-0.

2005

2004

 • Juanati, C., Rodríguez, J., Piqué, M., Tolosana, E. 2004. Desembosc amb cable aeri. Sistemes i tècniques de desembosc, vol. 2. Centre de la Propietat Forestal, Departament de Medi Ambient, Generalitat de Catalunya. Barcelona. 234 p.

2003

2002